Spenót és más kaják
2006.06.17. 14:08
ZÖLD LESZEK HA ZÖLDET ESZEK!:)
haha
Mitől egészséges a spenót?
Amellett, hogy gyorsan, könnyen elkészíthető, vitaminban gazdag, kalóriában viszont szegény, jól emészthető zöldség, ráadásul egészségvédő szerepe sem elhanyagolható. Ha nem is a legkiválóbb vasforrás, viszont antioxidáns tartalma miatt az egyik leghatékonyabb rákmegelőző konyhanövényünk. A népi gyógyászat magas vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen ajánlotta, de jótékony hatású lehet cukorbaj, fekélyek, fertőzések esetén, idegnyugtató, emésztésserkentő. Várandós nőknek is hasznos, hiszen kiváló folsavforrás, amely védi a babát a velőcső-záródási rendellenességek ellen - sorolta a zöldség jótékony hatásait Rábenspeck Réka dietetikus.
Fontos tudnivalók a parajról
# Sokan azt hiszik, hogy a főtt-sült spenót vese- és húgykőlerakódást okoz. Valóban kialakulhat ilyen betegség, de ez elsősorban az egyéni hajlamon múlik. Emellett extrém menynyiségű fogyasztás - mondjuk, ha minden másnap spenótot eszünk -, vagy kevés folyadékbevitel okozhatja a kövek lerakódását a szervezetben - magyarázza Máté Mónika, a Corvinus egyetem élelmiszeripari karának adjunktusa.
# Van, aki fél újramelegíteni a spenótot, mert úgy tudja, hogy méreg keletkezik benne. Azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyekre jellemző a talajból felszívott nitrát felhalmozása, de a legutóbbi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy hő hatására ez lebomlik. Fontos, hogy kisgyermekeknek - hároméves kor alatt - alapos főzés után adjuk nemcsak a spenótot, de a sóskát és a salátát is.
# Akad, aki azért nem fogyaszt parajt, mert úgy gondolja, hogy olyan anyagot (oxálsavat) tartalmaz, amely megakadályozza a vas és az ásványi anyagok felszívódását. Valóban található benne oxálsav, amely képes megkötni a számunkra hasznos anyagok egy részét, és így megakadályozza a felszívódásukat. Ha gondos az előkészítés, és nem főzzük túl a spenótot, még így is marad benne rengeteg hasznos összetevő.
Salátának és köretnek a legjobb
Vásárlásnál a ropogós levelű, friss parajt válasszuk. A szennyeződéseket folyó víz alatt mossuk le. A szárakat csípjük le a levelekről, így nem lesz szálkás az étel. A zöldség akár néhány óra alatt nagyon sokat veszíthet tápanyagtartalmából, tehát mihamarabb dolgozzuk fel. Fűszerként jól illik hozzá a fokhagyma, a fehér bors, a szegfűbors, a szerecsendió, a lestyán és a turbolya. Fogyaszthatjuk nyersen salátának vagy kipréselve zöldségitalnak. A fonynyasztott paraj kiváló köret, amely percek alatt elkészíthető, s így szintén kevés tápanyagot veszítünk a feldolgozásnál. A főtt, sült variációknak pedig se szeri, se száma: készülhet belőle leves, főzelék, rakottas, de még torta is.
Fonnyasztott paraj:
Egy magasabb falú serpenyőben kevés olajon megfuttatunk öt gerezd fokhagymát, majd rádobjuk az alaposan átmosott, nedvesen hagyott leveleket. Menet közben néhányszor átforgatva öt perc alatt megfonnyasztjuk a parajt, majd frissensültek, halak mellé kínáljuk köretnek.
Parajsaláta:
Egy fej salátát, kétmaroknyi spenótot megtisztítunk, darabokra tépünk, két szem paradicsomot, két uborkát felkockázunk, egy zöldpaprikát, egy hagymát felkarikázunk, egy kisebb zellert és tíz deka sajtot vékony csíkokra vágunk. A hozzávalókat elkeverjük, olajos-ecetes öntetet készítünk, amelyet sózunk, borsozunk, egy-egy csokor aprított petrezselymet és kaprot, egy-két zúzott fokhagymát is elkeverünk benne, majd így öntjük a salátára.
Spenótos rétes:
Fél kilogramm spenótot megfonnyasztunk, megsózzuk, megszórjuk szerecsendióval, két gerezd fokhagymát áttörünk és az egészet összeturmixoljuk. Négy szem burgonyát megfőzünk, majd egészen apróra vágunk, vagy áttörjük, óvatosan elkeverjük a spenóttal és egy felvert tojással, esetleg durvára reszelt juhsajttal. Réteslapba töltjük (tehetjük mélyhűtött leveles tésztába is), és kisütjük.
|